Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
banner
banner
banner
banner

Apel za usluge

Rad Banke hrane Podgorica takođe možete podržati doniranjem: OPREME   kompjutera, štampača, kopir mašine, faks mašine, prevoznog sredstva - kombi, viljuškari, palete, kartoni, kutije... ili USLUGA   ustupanjem poslovnog i skladišnog prostora, uslugama transporta, promocije akcija, štampanja materijala, saveta i konsultacija itd.
Read more: %s

Lista namirnica

• Hljeb, pecivo, brašno i ostali proizvodi od žitarica • Ulje, šećer, so, sirće, začini • Supa u kesici • Krompir-pire (instant) • Konzervirana hrana • Pirinač, tjestenina, pahuljice • Suhomesnati proizvodi • Sardine, paštete, mesni narezak • Pasulj (suvi) • Konzervirano povrće • Cvekla,…
Read more: %s

Apel za sponzorstvo

Banci hrane Podgorica su neophodna finansijska sredstva za funkcionisanje tj. za pokrivanje troškova poslovanja: plaćanje operativnih troškova (telefona, struje itd.), zakupa poslovnog i skladišnog prostora, zarade zaposlenih, nabavku transportnog vozila itd. Ovim putem apelujemo na pojedince, institucije i kompanije da podrže ovaj humanitarni projekat od…
Read more: %s

Apel za donacije

Banka hrane – Podgorica prikuplja namirnice od:- preduzeća iz prehrambenog sektora- neprehrambrenog sektora: kompanija, agencija, preduzeća, poslovnih banaka itd. koje  namirnice kupuju u maloprodajnim objektima i doniraju ih Banci hrane Podgorica- potrošača koji ih doniraju tokom akcija organizovanih u megamarketima- trgovinskih lanaca čiji prehrambreni proizvodi…
Read more: %s
YOU ARE HERE Home Akcije Porodica Vere Andrijašević iz Nikšića živi u veoma teškim uslovima

PDFPrintE-mail

andrijasevic001Porodica Vere Andrijašević iz Nikšića živi u veoma teškim uslovima

Srećne kad nisu gladne

Među velikim brojem žitelja u gradu pod Trebjesom, korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice je i samohrana majka Vera Andrijašević (44), koja sa tri maloljetne kćerke preživljava od socijale. Kada sredinom mjeseca primi materijalno obezbjeđenje porodice i dječje dodatke u ukupnom iznosu 160 eura, odmah 70 eura izdvoji za stanarinu. Od preostalih 90 eura mora kako zna i umie da prehraniti djecu i sebe. Ovu porodicu smo posjetili u kućerku od 40 kvadrata, bez kupatila... Vodu griju na šporetu i kupaju se u banji, dok se djevojčice ljeti u kupaćim kostimima tuširaju napolje iz plastičnih boca u kojima ugriju vodu na suncu. Namještaj u stanu je pohaban i dotrajao, a vlaga probija iz gotovo svakog ćoška. 

{fshare}

Vera nam je ispričala da su i ranije stanovali privatno, ali su uslovi bili bolji. Zbog previsokih stanarina morale su da se isele. U ovom kućerku stanuju već osama godina.
U razgovoru za „Dan” ona kaže da iako je ostalo još petnaest dana do primanja već davno su potrošili svaki cent, bez mrve hljeba su, a frižider je prazan.
- Ne čeznemo mi za luksuzom, već samo za osnovnim životnim namirnicama. Zadovoljni smo kada imamo hrane tek toliko da glad utolimo. Kad smo zdravi i sa zalogajem suvog hljeba smo zadovoljni, a presrećni kad imamo supu iz kesice ili malo džema na hljeb, dok o mesu i ne razmišljamo, priča Vera.
Ona naglašava da su veliki broj dana u godini bez brašna, te da je tako bilo i protekle sedmice, kada je u komšiluku pozajmila 50 eura, koje će vratiti kada 17. aprila primi materijalno obezbjeđenje porodice.
- Bila sam primorana da pozajmim novac, jer nijesam imala djeci dati šta da jedu. Svjesna sam da mi kad podmirim troškove ostaje svega 40 eura, ali glad me na to tjera. Nebrojeno puta sam došla u istu situaciju, jer smo veliki broj dana bili bez kilograma brašna. Sa toliko novca nećemo moći preživjerti ni pet dana, jer 90 eura nam traje deset dana i to da ne kupimo ništa posebno od hrane. Odlazila sam i u Crveni krst, i kad god imaju hrane uvijek mi pomognu. I u gardarobi sam dobijala pomoć. Hvala im do neba. Mnogo je gladnih usta i ne mogu nas sve nahraniti - kaže Vera.
Ona kaže da gardarobu koju dobiju od komšija operu i sačuvaju, tako da starije djevojčice Željka (10), Danijela (8,5) ostavljaju petogodišnjoj Viktoriji, pa nekako sastavljaju kraj sa krajem, dok je veoma teško sa hranom.
- Kada fali, svi smo gladni i ne možemo jedni drugima pomoći. Najteže je meni jer slušam vapaj djece, i kako im krče crijeva a nemam im šta dati da pojedu. Jako sam zahvalna porodici Nade Minušković, komšinice koja me pomaže sa garadarobom, hranom, a minule zime, kao i zimus kada sam ostala bez drva danima mi je preko ograde prebacala kese sa cjepanicama i tako nas spasila da se ne smrznemo, kaže Vera.
Ona je ispričala da otac obilazi djecu, ali ni on nigdje ne radi pa im ne može obezbijediti ni alimentaciju.
- Već sad razmišljam kako ću djecu na jesen opremiti za školu. Sada su dva đaka, pa jedva sastavim da im kupim knjige, sveske i školski pribor. Na jesen će u prvi razred krenuti Viktorija, tako da će za kupovinu knjiga biti neophodno više sredstava. I drva ću morati da kupim. Ni sama ne znam kako ću sve to izvesti jer već sad za struju dugujem oko 700 eura, a za vodu oko 400 eura, kaže Vera.
Saznavši za težak materijalni položaj porodice Vere Andrijašević, paket sa osnovnim životnim namirnicama – brašnom, konzervanma sa gulašom, šećerom, uljem, pirinčom, solju, makaronama, keksom, slatkišima i slanim grickalicama, uputile je kompanija Banka hrane u saradnji sa PG Soundom, dok je Yes event agencija donator paketa sa sredstvima za higijenu – dežerdžent za veš, za suđe, šamponi, sapuni, paste za zube i toalet papir.
Samo što smo završili fotografisanje porodice sa uručenom donacijom, malena Danijela zavirila je u paket, da vidi šta sve ima...
- Jao mama, pogledaj, kao da su znali šta ja najviše volim. I voćne karamele su nam poslali i keks - kaže malena Danijela.

Nekoliko dana sa manje brige
Na donaciji zahvaljuje i Vera. Ona kaže da samo zahvaljujući „Danu”, PG Soundu, Yes eventu i Banci hrane narednih dana neće biti gladni.
I dok napuštamo porodicu Andrijašević mala Viktorija zapitkuje: „Mama, hoće li ovi ljudi opet doći kod nas. Hoće li nam donijeti još slatkiša. Vidjela sam da u paketu ima i smokija. Mogu li otvoriti onu „jafu”, da pojedem dva keksa?...- zapitkivala je malena Viktorija.

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 


Banner

President Obama volunteers



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu